Soorten holistische therapieen


1. Psychosomatische therapie

Psychosomatische therapie is een alternatieve genezingsmethode dat gebruik maakt van de wetenschap van de communicatie tussen lichaam, geest en ziel. Het is ontworpen om je zelfbewustzijn te verhogen en om je emotionele stress te verlichten.

2. Hypnotherapie en Neuro-Luinguistische Programmering

Neuro-Linguistic Programming (NLP), is een krachtige aanpak tot het beheren van je geest en gebruik maakt van wetenschappelijke methodes om je hersenen te kunnen programmeren. Deze zogenaamde herprogrammering kunnen lijden tot veranderingen in je emoties en gedrag. Het is gebaseerd op het feit dat er geen objectieve realiteit bestaat en dat je je perspectief kunt aanpassen om je leven te beïnvloeden. Een bezoek aan een NLP begeleider is een leerzame ervaring omdat je simpele en hoog effectieve technieken kunt toepassen in je dagelijks leven.

3. Yoga

Yoga is het eeuwen oude gebruik om je geest, lichaam en ziel door middel van verschillende poses te verenigen. Het maakt gebruik van ademhalingstechnieken en meditatie in samenwerking met langzame bewegingen om je lichaam uit te rekken en je geest te kalmeren. Yoga heeft veel dimensies en is erg ontspannend voor de geest en gezond voor het lichaam. Als holistische therapie heeft yoga veel gezondheidsvoordelen en is toepasbaar voor elk persoon. Wat je lichamelijke toestand dan ook mag zijn, er is altijd wel een soort yoga voor te vinden.

4. Thai Chi en Qi Gong

Qi Gong is een eeuwen oude Chinese methode gebaseerd op de bewuste sturing van levensenergie (qi). Deze qi stroomt door je lichaam en bepaald je gezondheid en levensduur. Het leert je om bewust je lichaamshouding, ademhaling en bewustzijn te controleren. Dit wordt bewerkstelligd door middel van lichamelijke bewegingen die de qi door de juist meridianen voert. Wanneer je dit regelmatig uitvoert, kan dit een positief effect hebben op het genezen van je lichaam, ziel en geest.

Thai Chi is een verlenging van Qi Gong omdat het gebruikmaakt van dezelfde basis bewegingen als Qi Gong. Zowel Thai Chi als Qi Gong hebben bewezen dat ze een kenmerkend effect hebben op gezondheidsproblemen zoals diabetici, kanker en depressies.

5. Acupunctuur

Acupunctuur is een oude Aziatische methode dat de energie kanalen opent van het lichaam door middel van het stimuleren van bepaalde plekken op het lichaam. Het komt neer op het plaatsen van dunne naalden in de oppervlakte van de huid. Dit gebeurt op specifieke plekken over je lichaam en dient voor het stimuleren van je levensenergie en bloedstroom om je gezondheid te verbeteren. Gebeurt dit door een ervaren acupuncturist dan heb je niets te vrezen en is dit een veilige procedure zonder nadelige effecten.

6. Spirituele Genezing

Spirituele genezing is een term dat wordt gebruikt voor genezing door middel van energie. De genezing is voornamelijk gebaseerd voor je ziel en zorgt voor een zelfgenezingsproces. Het is vooral gebruikelijk voor mensen die een langdurige emotionele blokkade hebben of kampen met spirituele problemen.

7. Reiki

Reiki is een eeuwen oud Japanse genezingsproces welke gebruik maakt van je levensenergie om je te genezen of te ontspannen. Een Reiki meester zal zijn of haar handen gebruiken om het gebied dat genezen moet worden te helen. Via zijn/haar handen, laat de Reiki meeste bewust energie stromen naar de behandelde plek en veel mensen ervaren dit als warmte of tintelingen.

8. Chakra Balans

Het balanceren van je Chakra is een soort van energie genezing dat is gebaseerd op het openstellen van je energie poorten. Door het openstellen van deze poorten kun je de energie soepel door het lichaam laten vloeien. Het balanceren van de Chakra’s geschiedt eerst door een diagnose van de leraar om te zien welke Chakra’s werk nodig hebben. Elke Chakra heeft een andere dimensie en grootte en sommige hebben meer toevoer nodig dan andere (meer over Chakra’s lees je dadelijk in het volgende hoofdstuk).